Australija nuo A iki Z (1 dalis)


Australai sugalvojo tokį smagų dalyką. Galima surinkti 1 dolerio monetų kolekciją „nuo A iki Z“, kur kiekvienai monetai yra paskiriamas kažkoks žodis, susijęs su Australija (pvz., K for Kangaroo, bet daugiau galima rasti pasigoogle‘inus Australia post coin hunt). Galvojau susirinkti, tačiau ta mintis atėjo kiek vėlokai. Be to, turėdama šešias monetas pasijutau turtinga ir tuos 6 dolerius galiausiai išleidau. Vis tik nuvogiau idėją savo rašiniui apie Australiją. Kadangi esu lazy, kai kuriuos žodžius paėmiau iš ten. Ne tiek ir daug vis dėlto. Taip pat kai kuriais atvejais teko paimti angliškus žodžius (na, pvz., quokka – kaip tai lietuviškai?).

Arbūzai

Australijoje yra nepadoriai skanių arbūzų! Kai atradau ketvirčius, pradėjau vartoti juos tiesiog kibirais. Deja, pradėjusi dirbti atradau dar „blogesnį“ dalyką. Parduotuvėje, kuri yra pakeliui iš darbo namo, juos pardavinėja tokiomis dėžutėmis. Ir ten jie yra supjaustyti. Ir, maža to, besėkliai. Ar gali būti kas nors geresnio (blogesnio?) tokiems tinginiams kaip aš? Jeigu pavykdavo kokias dvi dienas pravažiuoti (dviračiu) pro tą parduotuvę nenusipirkus arbūzo, mamai tuojau raportuodavau, kad nenusipirkau! Viena iš daugybės priežasčių norėti grįžti į Pertą yra tie nuostabūs arbūzai!

Beaufort Street

Šita gatvė yra didelė ir ilga gatvė, kurią Google Maps žymi geltonai. Ir dėl kažkokių priežasčių nerašo tos gatvės pavadinimo. Kadangi dažnai reikėdavo turėti su ja reikalų, pavadinimą galiausiai įsiminiau. Bet gana ilgai ji mano galvoje buvo kaip „ta didelė gatvė iš B raidės.“ O ten buvo visko. Ji eina nuo pat miesto (pirmoji suvenyrų parduotuvė, kurioje buvau, yra tos gatvės tęsinyje, kuris, tiesa, vadinasi kitaip), eina beveik pro koledžą, beveik pro mano namus, joje yra mano bankas, paštas, garsioji arbūzinė parduotuvė, vieta, kur bandžiau įsidarbinti, darbas (na, ofisas), baras, kuriame porą kartų žiūrėjau futbolą... Žodžiu, atrodo, kad iš šitos gatvės ištrūkti ne taip paprasta. Maža to, atrodo, kad jos lengvai kirsti neįmanoma. Kad ir kada ten atsidursi –  nors ir antrą ryto! – bus pilna važiuojančių automobilių ir autobusų.

Charity

Galvojau šitai užvadinti (The) Samaritans, bet S raidė savo žodį jau turėjo, tad iškišau šitą reikalą raidei C. O šis žodis yra dėl mano darbo. Nes darbas buvo „collectinti charity‘į“ (rinkti labdarą? Haha). Buvo labai smagu vienam žmogui nesakyti, kur dirbu. Pažadėjau, kad pasakysiu išėjusi iš darbo. Po paskutinės darbo dienos parašiau, kad gali klausti, jeigu nori, nes žadėjau. Ir tada tam žmogui buvo nebeįdomu! Tiesą sakant, nustebino. Vis dėlto paklausė gerokai vėliau. Ir sako: kodėl nepasakei? Būčiau atvažiavus kaip slaptasis pirkėjas. That‘s the reason! Iš pradžių tikrai buvo nejauku, kad atvažiuos (nors dirbau kasdien vis kitoj vietoj, tai tas nebūtų taip jau paprasta), o po to pagavo azartas tiesiog taip ir nepasakyt. Apie patį darbą nelabai yra ką pasakot, tad nesiplėsiu.

Denmark

Ką bendro turi Danija su Australija? Na, į priekį skridau per Kopenhagą. That‘s something. Bet čia turiu omenyje ne tai. Kaip jau minėjau juodų Australijos karvių įraše, WA turi miestelį tokiu pavadinimu. Tai buvo pirmoji kelionė į Australijos provinciją su juodomis karvėmis ir „is it a kangaroo or a person?“ situacijomis. Pats miestelis yra absoliučiai nuobodus (tikiu, kad daug nuobodesnis už Europoje besimėtančią šalį tuo pačiu pavadinimu), bet apylinkės tikrai vertos dėmesio. Paskui manęs paklausė, ką būtų galima aplankyti ten. Vos nenuvirtau nuo kėdės iš juoko, nes klausė trainer‘ė iš koledžo, kuri, visų pirma, daug daugiau apie tokius dalykus išmano. Be to, ji visur WA važinėja, tai kaip AŠ galiu jai kažką patarti? (beje, ji ten važiavo kaip tik gaisrų metu, tai buvo net neramu, ar pavyks sėkmingai grįžti namo)

Estija

Tikriausiai kam nors iškilo klausimas: kiek dar Europos valstybių yra subrukta į Australiją? Vis dėlto Estijos istorija yra visai kita. Jeigu ir yra tokia gyvenvietė, kaimas, miestas ar dar kas nors, nežinau. Neteko girdėti (tiesa, toje pačioje Beaufort Street yra parduotuvė, pavadinimu Estia). Estija čia atsidūrė dėl kitos priežasties. Visų pirma, kažkodėl daugelis žmonių galvojo, kad aš esu iš Estijos. Pvz., butiokai. Net ir po daugiau nei pusmečio išgirdau klausimą: how do you [something] in Estonia? Hm... Įdomu. O dar buvo nutikimas, kai netoli namų netyčia sutikau pažįstamą iš tinklinio (sekmadieniais žaisdavau social volleyball). Būčiau sakius, kad ji iš viso nežino, iš kur aš. O ji: ‚what‘s after that [kelionės po Australiją]? Back to... Wait, where are you from? Estonia?‘ Hm, kodėl? Beje, dar turėjau du kolegas iš Estijos (jie turi WHV. Kaip jie jas gavo GREIČIAU nei mes????), o štai latvio nesutikau nė vieno.

Footie

Australai nežino, kas yra futbolas (football). Jie, kaip ir amerikiečiai, šiuo žodžiu vadina australišką (ne amerikietišką!!!) futbolą, o normalų vadina soccer. Nors kartais paprasčiau pavadinti į AFL (Australian Football League). Visai svarsčiau nueiti į kokias rungtynes (vis dėlto jiems tai yra svarbus dalykas), bet taip ir nenuėjau. „Palaikau“ Fremantle Dockers, nors vėlgi tik dėl to, kad domiuosi sportu, o tai Australijoje yra pagrindinė sporto šaka. Netgi nusipirkau kepuraitę, taip kad jeigu kur Lietuvoj pamatysit šios komandos kepuraitę, tikėtina, kad ten būsiu aš. Ir vis tik liūdna, kai netoliese esančiame parke krūvos žmonių treniruojasi footie ir tik kokie du (arba išvis nė vieno) – normalų futbolą...

Ghan

Negaliu pakęsti artikelių, tad The Ghan skaitosi prie G raidės. Tai yra traukinys, važiuojantis iš Adelaidės į Darwin‘ą (arba atvirkščiai). Tai trunka tris dienas ir dvi naktis. Geriausia, ką galima pasakyti apie tą traukinį? Maistas! Tiesą sakant, tikrai nesitikėjau, kad šitaip nuostabiai maitins. Paragavau ir krokodilo uodegos (nors man skonis neatrodė kaip vištienos, kaip kad yra sakoma apie krokodilieną). Žinoma, ir vaizdai nuostabūs, siena tarp South Australia ir Northern Territory buvo vienintelė valstijų sieną, kurią kirtau ne oru. Deja, nuotrauką padariau kiek per anksti, dėl to nėra labai aišku, kas ten. Važiavau per du kartus (Adelaide – Alice Springs ir po savaitės Alice Springs – Darwin), tarpe dar nukeliavau iki The Red Centre.

Housemates

Didžiąją dalį laiko Perte gyvenau tame pačiame name. Kur gyventi susiradau dar būdama Lietuvoje. Iš karto buvo šiek tiek juokinga. Kambarį radau per FB grupę. Parašiau, kad atvykstu į Australiją vasario 16 (buvo, sakykime, kokia vasario 8, nors tikrai pasakyti negaliu). Atsakymas: ar nori ateiti apžiūrėti kambario? Am? Juk ką tik parašiau, kad dar nesu atvykusi! Na, bet vėliau paaiškėjo, kad tos merginos anglų kalbos lygis yra, sakykime taip, įtartinas. Gyvenau su krūva italų. Iš pradžių buvom penkiese: aš, italų pora, dar vienas italas ir australas. Bet pastarasis išsikraustė ir tada, tarsi retai girdėčiau italų kalbą, atsikraustė dar viena italų pora. Jie turbūt buvo „fainiausi“, nes suteikė namui gyvybės (pirmoji pora su kitais beveik nebendravo, o vienas italas buvo visai fainas, bet retai būdavo namie), pas juos ateidavo draugų kartais, be to, turėjo Monopolį. Bet vėliau jie išsikraustė ir gavome kolumbietį. Kad ir kaip ten bebūtų, atrodė, kad gyvenu su vienais italais. O vėliau porą savaičių gyvenau kitame name. Tik vienas italas! Apmaudu, kad ten negyvenau ilgiau, nes, be viso kito, tame name buvo ir stalo teniso stalas.

Islands

Australijoje yra keletas salų. Ir pasisekė į kai kurias patekti. Aišku, jau nekalbant apie tai, kad ji pati yra sala. Jau antrąją dieną nukeliavau į Heirrison Island, nes žinojau, kad ten yra kengūrų (radau). Su grupiokėmis nuplaukėme į Penguin Island, kur pingvinai buvo mažiausiai įdomi dalis, nes juos ne taip lengva rasti. Beveik paskutinę dieną atlikau vieną iš must do‘s in WA – nuplaukiau į Rottnest Island. Atrodo kaip rojus žemėje, tik siaubingai vėjuota ir kalnuota, o turėjau dviratį. Buvo smagu nuskridus į Tasmaniją (valstiją – salą) nuplaukti dar į Bruni Island. Prie jos dar buvo Penguin Island (draugei pasiskundžiau, kad Tasmanija pavogė iš WA tą salą, juk buvome!), bet į tą neplaukėme. Gaila. Iš salos atskridau į salą. Iš ten į mažesnę salą. Deja, į dar mažesnę nenuplaukiau. Tiesa, dėl gaisrų (tiesą sakant, dabar keista sakyti, kad ne dėl Koronos) nenuplaukiau į Kangaroo Island, bet tai tik viena iš priežasčių grįžti.

Jetstar

Kai niekaip nesugalvoji raidei žodžio, tenka apeiti sistemą, nes čia būtų galima kalbėti ne tik apie Jetstar, bet ir apie kitas oro linijas. Buvo juokinga, kai ta pati trainer‘ė pavadino šias oro linijas Shitstar, nors, jos nuomone, TigerAir nėra geresni. Tiesą sakant, man tiek Jet, tiek tigriukai labiau patiko už Virgin Australia, apie kurią ji turi gerą nuomonę. Vis dėlto nei Jet, nei tigriukai man neskambino ir nebandė įbrukti sėdynės, už ką reikia suploti pinigų. O šiaip... Oro linijos kaip oro linijos (budget, žinoma), tik tiek, kad „pigūs skrydžiai“ Europoje reiškia šiek tiek ką kita nei „pigūs skrydžiai“ Australijoje.

Kengūros

Tikriausiai kengūra yra pirmas dalykas, apie kurį kas nors pagalvoja išgirdę žodį „Australija“. Mačiau, glosčiau, maitinau, fotografavau, filmavau... Vis dėlto reikia pastebėti, kad neskaičiuojant visokių wildlife parks ir taip toliau daugiausia mačiau tikriausiai negyvų. Pakelėse pilna nudaužtų automobiliais. Vis dėlto galima pamatyti net ir beveik mieste. Pavyzdžiui, Alice Springs visai prie pat miesto mačiau gal dvi. Tas pats ir Kanberoje. Vieną mačiau ir prie kelio (netoli Denmark). Tada atėjo supratimas, kad taip tikrai būna: žmonės tikrai jas numuša. Ir turiu pasakyti, kad man kengūros iš australiškų gyvūnų patinka labiausiai.

Lietuviškas maistas

Skaitantiems šitą blogą turbūt kaip ir aišku, kad Olandijoje sunkiai radau ką valgyt. Australijoje su šituo buvo kiek geriau. Na, gal bulvės ne tokios skanios kaip Lietuvoje, tačiau maisto yra. Ir vis tik... Kaip su juoda duona? Sūreliais? Šaltibarščiais? Šakočiais?.. Tokiems ir panašiems dalykams reikia ieškoti lenkiškų ar dar kokių parduotuvių. Kartą dariau žygį, tai gavau silkės, šprotų ir grikių. Vėliau iš lietuvių bendruomenės išgirdau apie kitą parduotuvę, kuri yra daug naudingesnė, nes turi sūrelių! O šaltibarščius porą kartų dariau pati. Kai kuriose parduotuvėse galima gauti netgi tinkamo kefyro. Tiesa, už krapus ir svogūnų laiškus paklosi nemažai pinigų, bet kokie šaltibarščiai be jų?

Mount Lawley, Perth

P raidė yra reikalinga kai kam kitam, tad tiek suburb, tiek visą miestą galima aptarti čia. Mount Lawley yra suburb, kuriame gyvenau ilgiausiai. Man jis primena Žvėryną Vilniuje, nes yra ramus, žalias ir kainos ne pačios mažiausios haha. Ir, reikia pastebėti, pakankamai arti centro. Ir, savaime suprantama, per jį eina Beaufort Street! Pirmais vakarais net būdavo nejauku pareiti, nes temsta anksti (net ir ilgiausios dienos nėra LABAI ilgos, o aš nuskridau vasaros pabaigoje, vasarį), o ten, atrodo, nieko nėra. Neapšviesta ir panašiai. Bet po to pripranti ir tiek. Galima ir tiesiog po patį suburb pasivaikščioti.
O Pertas bendrai man priminė Vilnių. Jis nėra siaubingai didelis (na, pagal gyventojų skaičių keturgubai didesnis už Vilnių), nėra perkimštas. Tačiau tai yra miestas, yra ką veikti ir t.t. Taip pat Pertas (kaip ir Vilnius) yra žalias. Ir turi upę. Nežinau, ar dėl to, ar dėl kokių nors kitų priežasčių, bet Pertą įsimylėjau iki ausų. I‘ll be back!

New South Wales

Ar reikėjo rašyti NSW ir taip tikrinti, ar buvo skaitytas įrašas apie kelionę į Sidnėjų? Vienaip ar kitaip, NSW yra valstija, kurios sostinė yra Sidnėjus. Iš viso praleidau ten kiek daugiau nei mėnesį, vienintelė valstija, į kurią skridau tris kartus. Geriausias dalykas apie NSW? Praktiškai nemokamas transportas sekmadieniais. Na, gerai. Mokamas. Sumoki berods 2,80 AUD. Bet gali važinėti kiek tik nori. Tad aplankiau palyginus visai nemažai. Aišku, neblogai susipažinau ir su pačiu Sidnėjumi, kuris man patiko, nors ir yra gerokai didesnis ir busier už Pertą. O atsisveikinimui su Australija padariau ne ko kito, o būtent Operos rūmų nuotrauką (tikriausiai kokią penkišimtąją, bet...).

Oras

Australijoje visada karšta ir saulėta!!! Ką gi, ne visai. Taip, kai nuskridau, per porą dienų nusvilau. Vis dėlto nuskridau iš lietuviškos žiemos į Perto vasarą. Ir taip, vasarą ten karšta. Tačiau žiemą... Labiausiai šalta yra namuose, nes tie nėra pritaikyti vėsiam orui. Stirsti kokius keturis mėnesius. Žinoma, galima naudoti šildytuvus. Žiema Perte gana lietinga, tačiau pasitaikydavo, kad ten žiemą šilčiau nei Lietuvoje tuo pat metu (kas reiškia vasarą). O štai Sidnėjus nustebino. Pirmą kartą ten buvau liepą. Visą laiką buvo saulėta ir šilta. Lijo dvi dienas po porą valandų, bet ir tai nestipriai. Bet va kai grįžau vasarą, oras buvo siaubingas. Beveik nuolat lijo ir buvo šalta.
Kai buvau Melburne (balandį), buvo šalta. Kažkam taip ir pasakiau. Ir, žinoma, sulaukiau atsakymo: Australijoje taip būna??? Na, būna. Bet vis dėlto man Australijos oras yra nepalyginamai malonesnis nei lietuviškas.

Papūgos

O kam dar buvo galima skirti P raidę? Ilgą laiką nemačiau nė vienos. Tiesą, vieną iš pirmų dienų kažką pamačiau, kas GAL buvo papūga, bet manau, kad vis dėlto ne (jau vien dėl to, kad tokių daugiau nemačiau), be to, kadangi nebuvau tikra, geriau manyti, kad ne. Bet kai prasidėjo... Gal kokį balandį. Tada jau matydavau nuolat. Visur! Smagiausia buvo, kai atradau vietą, kur keletas, matyt, gyveno. Pakeliui į koledžą (Money Street, beje). Visada galėdavau pasisveikinti ir pasigrožėti. Mačiau kokių 4 rūšių papūgas. Nimfos, pasak Wiki, turėtų Perte irgi gyventi, tačiau mačiau tik vieną. Ir kilo įtarimas, kad ji galėjo būti pasprukusi, o ne tiesiog gyvenanti. Vis dėlto kaip yra gera, kai eini gatve ir kur nors pamatai papūgą! Tam reikalui labai puiki vieta yra Alice Springs. Sparnuotųjų buvo vos ne daugiau nei žmonių.

[Parašyta 2020-04-25]

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pirmas kablelio vizitas į Rygą

Emigranto gyvenimas arba ką, po velnių, valgo olandai? (2 dalis)

Kaip kablelis namo keliavo